De cognitieve therapie

De cognitieve therapie is een techniek die je als therapeut kunt gebruiken en toepassen. De cognitieve therapie is een gedragstherapie die zich focust op het beïnvloeden van de denkprocessen/denkpatronen van de cliënt.

De therapie vertrekt namelijk vanuit het standpunt dat onze gevoelens, emoties & onze gedragingen worden beïnvloed door onze denkprocessen & denkpatronen. Niet de situatie of een gebeurtenis op zich bepaalt wat wij voelen, maar de wijze waarop wij een situatie of gebeurtenis interpreteren. Daarom probeert de cognitieve therapie wijzigingen aan te brengen in het denken van de cliënt. De cognitieve gedragstherapie is vooral gericht op het hier en nu en probeert de cliënt inzicht te geven in het probleem.

opleiding therapie

Er worden doelen gesteld en als therapeut help je de cliënt zijn doelen te bereiken. Een belangrijke doelstelling van de therapie is de cliënt te leren hoe hij zijn eigen therapeut kan worden, zodat hij in de toekomst zelf zijn problemen op kan lossen. De cognitieve therapie is dus gericht op zelfsturing.

Er zijn verschillende technieken en methodieken die je als therapeut kunt gebruiken. Het belangrijkste hulpmiddel ben je echter zelf! Jij die gelooft in de kracht van de mens die tegenover je zit. Ieder mens is namelijk in staat zijn beschermings- of afweermechanisme te overwinnen. De belangrijkste vraag is… Wat heeft hij nodig om naar de kern van de problematiek te gaan? Door welke negatieve overtuiging wordt het beschermings- of afweermechanisme gevoed? En hoe maak ik mijn cliënt bewust van wat er speelt?

Elke verandering staat en valt namelijk met bewustzijn. Je kunt niets veranderen als jij je niet bewust bent van jouw negatieve overtuigingen waardoor je blijft doen wat je doet. Vergis je niet… voordat een cliënt bij jou terechtkomt heeft hij al vaak geprobeerd te veranderen, maar op de een of andere manier lukt het niet. Er is steeds ‘iets’ aanwezig dat de boel saboteert. Daarom zoekt de cliënt jouw hulp, om het hele proces zichtbaar, hanteerbaar & werkbaar te maken.

Het NEM Transformatie Model kan hierbij een geweldig en belangrijk hulpmiddel zijn! Het Nem Transformatie Model is een integrale, psycho-spirituele manier van kijken naar menselijke ontwikkeling.

Het geeft begeleiders van menselijke transformatieprocessen een inspirerende en praktische tool in handen die gebaseerd is op jarenlange praktijkervaring en eeuwenoude kennis.  Vele mensen hebben reeds de helende en positieve werking ervaren van het NEM Transformatie Model.

Klik hier om naar de site te gaan van NEM Academy.

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.