De vaardigheden van een therapeut

Vaardigheden van een therapeut zijn erg belangrijk want het werken met mensen vergt nogal wat van een mens. Naast het vermogen om zelf continue te blijven werken aan de persoonlijke ontwikkeling dient een therapeut ook te beschikken over de benodigde vaardigheden. Sommige vaardigheden kunnen worden aangeleerd. Sommigen zijn reeds latent aanwezig. Met sommige competenties word je gewoonweg geboren.

vrijheid


Wat maakt iemand tot een goede therapeut? Wat maakt een traject succesvol? Het vak van therapie en/of coaching vergt meer dan enkel en alleen het  beschikken over de benodigde vaardigheden. Het gaat veel verder dan dat. De algemene tendens in opleidings- en trainingsland heerst dat vaardigheden kunnen worden aangeleerd. Als we het theoretische ‘trucje’ maar op een effectieve manier in de praktijk kunnen brengen dan beschikken we over een vaardigheid. Het aanleren van en oefenen met een vaardigheid vergt te allen tijde een diepere integratie in de persoonlijkheid. Het moet bij je passen als mens, het moet goed voelen, het moet echt zijn en je moet jezelf in de spiegel kunnen blijven kijken.

We kunnen gefrustreerd raken en met verbazing kijken naar de huidige maatschappelijke en economische tendens met betrekking tot competenties en het aanleren van vaardigheden. Alles kan geleerd worden zodra we ons maar persoonlijk willen ontwikkelen en ontplooien. De mens, de medewerker is maakbaar geworden. Halleluja, leve de coaches en therapeuten, leve de begeleiders van het menselijk potentieel! De therapie- en coachingsmarkt is geworden tot een ‘big business’, waarbij de essentie soms wordt vergeten; namelijk dat het hier om mensen gaat!!

De essentie is dat het veel dieper gaat dan over welke vaardigheden een therapeut dan moet beschikken. De essentiële vraag die vanuit de kern gesteld zou moeten worden is dan ook ‘hoe weet je of je bent geboren voor het worden van therapeut?’ en ‘welke bagage draag je in essentie al bij je?’ en ‘hoe boor je dan de bronnen die dan al in je zitten vervolgens aan?’. Een goede therapeut kan niet gemaakt worden omdat het veel verder gaat dan het niveau van vaardigheden.

Waar is de mens voor geboren? Welke vaardigheden krijgt hij in zijn rugzakje mee? En als die dan niet in het rugzakje potentieel aanwezig zijn, zijn ze dan wel aan te leren? Het is net zoiets als het leren bespelen van een muziekinstrument. Iedereen kan het leren, slechts weinigen ontwikkelen zich tot een excellent muzikant.

Bij NEM Academy halen wij het optimale uit jou! Doen we er alles aan om jou in je kracht te zetten en tot een unieke Coach, Therapeut & Mover te maken. Wij leren je om diepgaande veranderingsprocessen in gang te zetten en te begeleiden. Wij zijn benieuwd naar jouw talenten en kwaliteiten!

 

Wil jij met mensen werken? 

Wil jij jezelf ontwikkelen tot een unieke Coach, Therapeut & Mover?

Kom dan naar de Open Dag van NEM Academy!

Klik hier voor de site van NEM Academy.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.